Toulose Fransız Kazı

Kaz Bakımı Nasıl Yapılır Kaz Hakkında Bilgiler

Kaz Bakımı Nasıl Yapılır?

\\\"\\\"

Hastalıklara dayanıklı hayvan türüdür. Kaz, besin ihtiyacını meradaki otlardan karşılayabilirler. Bakım yönünden ekonomik hayvanlardır. Kazın etinden, yağından ve tüyünden faydalanılır. Eti yenilebilir, yağı ise yemeklerde kullanılır. Tüylerinden yastık ve yorgan yapılır. Erzurum ve Kars illerinde kaz yaygın bir şekilde üretilir. Gelelim kazların bakımına! Kaz bakımı nasıl yapılır konusunu hep beraber inceleyelim.

Kaz Bakımı Ve Beslenmesi

Bu hayvan türü, büyüyene kadar bakımında dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır.

  • İlk öncelikle kazları, hava şartlarından korumak için korunaklı bir barınak ve kümes yapılmalıdır.
  • Barınakların temizliği yapılmalı günlük havalandırılmalıdır.
  • Barınaklarda yer yemliği ve akıllı yemlik kullanılabilir. Fakat asılı yemlik kullanılması yiyeceklerin sürekli temiz kalmasına neden olur. Yemlerin ziyan olmaması için uygun ortam yaratılmış olur.
  • Kazların kafalarını ve gagalarını daldırabileceği büyüklükte sulukları olmalıdır.
  • İçecekleri su günlük olarak değiştirilmelidir, bu konu sağlığı açısından çok önemlidir.
  • Zamanında aşılama yapılmalı.
  • Kazlar gün içinde yeteri kadar beslenmeli.
  • Barınakta haşereye türü böceklerin olmaması için belli periyotlarda ilaçlanmalı.

Bunların dışında hayvanlar yumurtlama döneminde folluklara ihtiyaç duyar. Follukların olması hayvanların yumurtalarını dışarıya bırakmasına yardımcı olur. Folluk dışında bırakılan yumurtaların kırılma ve kaybolma olasılığı çok fazladır.

\\\"\\\"

Kaz Civcivlerinin Bakımı

Kaz civcivleri daha yavru oldukları için çok hassas bir bedene sahiptirler. Kaz civcivlerinin ısı ihtiyaçları diğer civcivlerden daha azdı, bunun için 2 haftalıkken ılık havalarda dışarıya çıkarılabilir. Yağmurlu havalarda kaz civcivleri kesinlikle dışarıya çıkarılmamalıdır. Üşüdükleri zaman hayvanlarda bir kümeleşme meydana gelir. Bu kümeleşmesi sonucu boğularak ölmeler meydana gelebilir. Kaz civcivleri tüylenene kadar yüzdürülmemelidir. 2 haftalık olana kadar tüyleri olmayacağından yüzdürülmeleri uygun değildir. Temiz ve nemsiz bir mekânda yetiştirilmesi gerekir. Nem ve kir hasta olmalarına ve ölmelerine neden olur.

Kaz Palazlarının Bakımı

Kaz palazlarının bakımında, kümeslerinin temiz olması önemli bir durumdur. Barınakların tabanı, tavanı ve duvarları temiz olmalıdır. Her hafta dezenfekte edilmelidir. Kazların büyümesi hesaplanmalı barınak alanı da o büyüklükle uyumlu olmalıdır. 4 ve 6 haftalık oldukları zaman meraya çıkarma zamanı gelmiş demektir. Barınaklar sürekli nemsiz ve kuru olmalıdır. Kaz palazları 1 aylık olana kadar 40 tanesi bir arada yaşayabilir. Yemlerin ziyan olmaması için lapa ve palet halde verilmesi önerilir.

\\\"\\\"

Genç Kazların Bakımı

Genç kazların bakımı oldukça kolaydır çünkü besi süreleri oldukça kısadır. Besi sureleri 14 haftadır. 14 haftada genç kazlar 6 kilogram ağırlığa ulaşır. Meralarda otlanan genç kazlar daha hızlı kilo alır. Ve doğal ortamda tüm besin ihtiyacını karşılar. Temiz havaya sahip meralarda büyütülmeleri önerilir.

Damızlık Kazların Bakımı

Yumurta verimi ocak ve şubat aylarında başlar. Ocak-şubat aylarında başlayan süreç Haziran ve Temmuz ayları gibi sona erer. yumurta verimi periyot aralığı ırklara göre değişmektedir. Yumurtlama dönemi genellikle 130 günlük bir süreden ibarettir. Daha erken yumurta üretimi yapmak istiyorsanız eğer, yumurta sezonu başlamadan önce barınak ve kümesler 16 saat aydınlatılmalıdır. Zeminin kuru olması, çiftleşmeleri açısından önemli bir konudur. Damızlık kazlar, uygun ortamda yetiştirilmelidir. Diğer kazlara göre biraz daha fazla beslenilmelidir. Yiyecekleri ve içecekleri sürekli temiz olmalıdır.

\\\"\\\"

Bu yazı www.istanbulsustavuklari.comwww.brahmasustavuklari.com iş birliği ile hazırlanmıştır.

Shopping Cart